Forum Podatkowe Rozliczenia - odpowiemy na Twoje pytanie do 48 h!
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 08, 2010, 02:19:13

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Zapraszamy do dyskusji także w trakcie urlopów!
501 wiadomości w 206 wątkach, wysłane przez 2147 użytkowników
Najnowszy użytkownik: PradeepKai-Dick
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Podatkowe Rozliczenia - odpowiemy na Twoje pytanie do 48 h!
|-+  Rejestracja firmy
| |-+  Jednoosobowa działalność gospodarcza
| | |-+  zalozenie firmy a pelen etat umowy o prace na czas nieokreslony
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: zalozenie firmy a pelen etat umowy o prace na czas nieokreslony  (Przeczytany 86 razy)
klakier
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0

« : Czerwiec 26, 2010, 09:45:52 »

witam,
zastanawiam sie nad zalozeniem wlasniej dzialalnosci ze wzgledu na "fuchy" ktore przytrafiaja mi sie po godzinach pracy.
jednak nie bardzo orientuje sie w formalnosciach i chcialbym sie dowiedziec:

1. z jakimi oplatami miesiecznymi bedzie sie wiazalo prowadzenie dzialalnosci?? Oczywiste jest ze bedzie trzeba zaplacic podatek od przychodu... ale czy jakies inne skladki/swiadczenie dla urzedow??
Co jesli prze 1-4mies nie bede miec zadnych przychodow dzialanosci??

2.  czy bede musial zawiadomic pracodawce u ktorego jestem zatrudniony na pelen etat zeby cos inaczej mi naliczal np. pit/skladki na ubezpiecznie, itd.??

3. zdaje sie ze jest kilka roznych form prowadzenie dzialanosci jednosobowej. moja dzialalnosci polegac bedzie nie swiadczeniu uslug i sprzedazdy z marza produktow zakupionych w hurtowniach (male ilosci).

4. wiem ze jesli bede miec firme bede mogl odliczac vat od produktow. czy dotyczy to tylko produktow zwiazanych scisle z dziedzina swiadczonych uslug??
Anna
Administrator
Aktywny użytkownik

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2010, 01:49:36 »

1. koszty: ZUS- 233 zł (zdrowotne tylko bo masz umowę o pracę); podatek od dochodu (na książce przychodów i rozchodów) lub od przychodów ewidencjonowanych (ryczałt); VAT - od sprzedaży opodatkowanej, jeśli będziesz podatnikiem VAT
2. tak, dobrze by było, ponieważ pracodawca nie powinien odliczać ci kwoty wolnej - w przeciwnym razie będziesz musiał dopłacić urzędowi w rozliczeniu rocznym ponad 500 zł
3. możesz wybrać różne opodatkowanie: książka, ryczałt, karta - w zależności od działalności
4. vat odliczasz jeśli jesteś podatnikiem vat i świadczysz opodatkowane usługi/towary, nie odliczysz vat np od paliwa do samochodu osobowego Uśmiech
Strony: [1] Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!