Przypadkowo na forum egospodarka.pl znalazłem post następującej treści:
Cytat:
W związku z wejściem w życie znowelizowanych przepisów ustawy z dnia 16 listopada 2000 r. o
przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (Dz. U. z 2003 r. Nr 153,poz.
1505 z późn. zm.)
instytucje obowiązane mają obowiązek zgłaszania tzw. "Transakcji podejrzanych" do
GIIF(Generalnego Inspektora Informacji Finansowej),
od 22 kwietnia tego roku ten obowiązek mają również biura rachunkowe.
Jednak aby móc zgłaszać ew. "transakcje podejrzane" instytucje obowiązane muszą wdrożyć
określone procedury, wyznaczyć osobę odpowiedzialną za ich przestrzeganie, stosować
określone w ustawie środki bezpieczeństwa finansowego, umieć ocenić na bieżąco ryzyko, a
przede wszystkim zapewnić pracownikom udział w szkoleniach przeciwdziałania praniu pieniędzy
i finansowaniu terroryzmu.
Aby pomoc instytucjom obowiązanym na rynek trafił Pakiet INFO-GIIF Stworzony przez Firmę
Infonetax Sp.z.o. Spełnia on wszystkie wymogi ustawy o Przeciwdziałaniu prania brudnych
pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu.
1. Program komputerowy INFO-GIIF
- narzędzie do sporządzania, drukowania i wysyłania transakcji do Generalnego Inspektora
Informacji Finansowej.
2. E-Book
obszerny komentarz do ustawy z dnia 16 listopada 2000r.
3.Szkolenie dla pracowników
opracowane przez firmę Infonetax Sp. z o.o. w formacie PDF.
4. Test dla pracowników
- aplikacja komputerowa sprawdzająca wiedzę nabytą podczas szkolenia.
5. Przykładowe procedury wewnętrzne
oferta firmy znajduje się pod adresem: INFO-GIIF
Złożyłem zamówienie na wyżej opisany pakiet, produkt będzie dostępny od 15 lipca.Po
otrzymaniu go podzielę się z forumowiczami uwagami na ten temat, zachęcam również innych
którzy będą w posiadaniu pakietu INFO-GIIF o zamieszczenie opinni na jego temat.
Na powyższą ofertę trafiłem przypadkowo,zamieściłem ją w celach informacyjnych a nie
reklamowych.
źródło: http://www.klub.egospodarka.pl/poste...html#post12679
Na stronie:http://p.infor.pl/promocja-infor/ksi...amowienie.html znalazłem informacje że karą za nie zastosowanie się do tych przepisów może być kara pieniężna w wysokiści 750 000 zł (jeśli rzeczywiście nasz rząd podejdzie do tego problemu poważnie to z wymierzając najwyższy wymiar kary zlikwidowałby większość firm- "instytucji obowiązanych")
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z tą sprawą i czy rzeczywiście dane przepisy są tak rygorystyczne a nie zastosowanie się do nich grozi tak poważnymi sankcjami?